Klap
  • .
  • Artikel van de maand
  • Actuaquiz
  • Klap-poll
  • Kook of test je mee?
  • WIN WIN WIN
  • .................
  • Voor Klap-lezers
  • .................
  • Info voor leerkrachten
  • Klassetips
  • Klap-klaspakket
  • Begrijpend lezen met Klap en Kits
  • .................
  • Info voor kids (en hun ouders)
  • Klap bestellen
  • Contact
  • .
  • Artikel van de maand
  • Actuaquiz
  • Klap-poll
  • Kook of test je mee?
  • WIN WIN WIN
  • .................
  • Voor Klap-lezers
  • .................
  • Info voor leerkrachten
  • Klassetips
  • Klap-klaspakket
  • Begrijpend lezen met Klap en Kits
  • .................
  • Info voor kids (en hun ouders)
  • Klap bestellen
  • Contact
In één KLAP
alle nieuws
​over ons land
(en de rest van de wereld)

Klap 08 - Aprilse grillen

24/3/2021

0 Reacties

 
Er zijn heel wat uitdrukkingen die iets te maken hebben met het weer. Bijna iedereen heeft al gehoord van maartse buien. Weet je ook waar de aprilse grillen vandaan komen?

Begint de lente? Dan zijn de zeeën en oceanen het koudst. De temperatuur van het water stijgt traag. In april wordt het zeewater iets warmer. Maar boven het land schiet de temperatuur veel hoger de lucht in. Daardoor is er een groot verschil tussen de temperatuur op zee en die boven land. Dat veroorzaakt heel wat luchtverplaatsing. Is de bovenlucht erg koud en de onderste lucht warm? Dan zal de lucht zich sneller verplaatsen. Daardoor heb je meer kans op stevige buien. Komt de lucht van over zee? Dan bevat hij veel vocht. Als de lucht erg koud wordt, kan er sneeuw of hagel ontstaan. Deze grillen komen in april gemiddeld twee keer voor
Foto
0 Reacties

Klap 08 - Buitenlesdag

24/3/2021

0 Reacties

 
Op 29 april is het Buitenlesdag. Heel wat klassen gaan dan uit hun leslokaal. Ze volgen buiten les.

Buiten lesgeven heeft heel wat voordelen. Je beperkt niet alleen de verspreiding van allerlei ziekten. Buiten zijn is goed voor je lichaam en je geest. Volg je buiten les? Dan beweeg je meer. En je hebt minder stress. Je let buiten ook beter op dan binnen. Dat lijkt vreemd met al die bewegende beestjes en planten rond je. Maar toch bleek uit onderzoek dat de leerstof beter blijft hangen. Daarnaast leer je meer van elkaar. En heb je meer respect voor de natuur. Vlieg zelf buiten en ontdek alle voordelen.
0 Reacties

Klap 08 - Pasen

24/3/2021

0 Reacties

 
Joepie, het is paasvakantie! Pasen valt dit jaar op 4 april. Het is een feestdag. Veel mensen krijgen een dagje vrij.

​Christenen vieren op Pasen dat Jezus is herrezen uit de dood. Veel mensen zijn niet bezig met het geloof op die dag. Toch vieren ze feest en volgen ze tradities. Gezinnen beginnen de dag gezellig. De tafel wordt mooi gedekt. Het gezin ontbijt samen. Er staat vaak een eiergerecht op het menu. Kinderen rapen ook chocolade eieren. Dat wordt smullen! Wil je graag knutselen? Dan kan je zelf echte eieren beschilderen. In veel landen vieren ze Pasen op een andere manier. Zo wordt er in Italië paasbrood gemaakt. In Duitsland is er een paasvuur. Op het Griekse eiland Corfu gooien mensen aardewerken potten van hun balkon.
Foto
Foto iStock
0 Reacties

Klap 08 - Stokvis

24/3/2021

0 Reacties

 
Foto
Stokvis is de naam voor gedroogde vis. Je kan deze vis wel een jaar bewaren.

Wie stokvis wil, moet eerst verse vis kuisen. De ingewanden en kop moeten weg. Daarna wordt de vis opgehangen aan houten stokken. Zo moet hij drie maanden drogen. De vis is dan keihard. Wil je hem opeten? Dan moet je er met een houten hamer op kloppen. En daarna moet hij minstens 36 uur weken. Klinkt dit ongelooflijk? Toch is deze info correct. Maar let op voor aprilvissen. Die durven je op 1 april wel eens beetnemen!

Foto Wikipedia - ​Jörg Hempel

0 Reacties

Klap 08 - Dag van de Aarde: 22 april

24/3/2021

0 Reacties

 
De aarde zorgt ervoor dat we in leven blijven. Er is water waarvan we kunnen drinken. We kunnen voedsel telen. Er is lucht om in te ademen.

Toch staan we niet altijd stil bij wat de aarde ons allemaal geeft. We kopen producten die we niet gebruiken. Vaak leggen ze een lange weg af. Dat belast ons klimaat en ook onze aarde. Het blijft belangrijk om af en toe stil te staan bij ons gedrag. En de dingen aan te passen die we minder goed doen. Probeer altijd je afval mee te nemen naar huis, bekijk hoe je elektriciteit kan besparen … Alleen zo dragen we zorg voor onze planeet en onze toekomst!
Foto
Foto iStock
0 Reacties

Klap 08 - Pretparken

24/3/2021

0 Reacties

 
Foto
Foto Bobbejaanland
Vanaf 1 april mogen pretparken weer open. Daar kijken de medewerkers erg naar uit. KLAP had een gesprek met Peggy Verelst. Zij is woordvoerder van Bobbejaanland.

​‘We kijken erg uit naar de opening. We hebben het leven in het park hard gemist. Het zal deugd doen om opnieuw mensen te zien. En om alle attracties weer te horen draaien. We willen dat alles zo veilig mogelijk verloopt. Daarom worden de attracties vooraf gecontroleerd. Dat is een spannend moment. Worden ze goedgekeurd? Dan krijgen ze een stempel en mogen ze openen. Daarnaast moet alles netjes zijn. Er wordt gepoetst tot in de kleinste hoekjes. Kassa’s en winkeltjes worden klaargemaakt. We volgen ook de coronaregels. Handgel, stippen op de grond, info-borden, hekken … Alles wordt in gereedheid gebracht. Wil je zelf ook naar het pretpark? Reserveer vooraf een ticket! We merken dat de mensen er zin in hebben!’
0 Reacties

Klap 08 - Te veel zwerfvuil

24/3/2021

0 Reacties

 
​Zwerfvuil is klein afval. Het wordt achtergelaten in de natuur. Er is de laatste maanden opmerkelijk meer zwerfvuil.

Mondmaskers, flesjes, peuken, kauwgum, blikjes … vind je in bermen of op straten. Daar horen ze niet thuis. Anders dan een klokhuis wordt het meeste afval niet door de natuur afgebroken. Wist je dat het minstens 20 jaar duurt voor kauwgum verdwijnt? En dat plastic flessen niet verdwijnen? Wat kan je zelf doen? Je afval meenemen naar huis en sorteren. Wil je meewerken aan een schone buurt? Kijk dan eens op: www.mooimakers.be! 
0 Reacties

Klap 08 - Sporten in tijden van corona

24/3/2021

0 Reacties

 
Tijdens de paasvakantie hoeft niemand zich te vervelen. Misschien is het wel het moment om nieuwe sporten te proberen?

Al meer dan één jaar leven we anders. Het coronavirus heeft ons gedrag veranderd. Teamsporten konden niet altijd doorgaan. Mensen gingen op zoek naar nieuwe vormen van bewegen.

Populair
Parkour en padel werden het afgelopen jaar populair. Je kan ze alleen of in kleine groepjes uitvoeren. En ze vinden plaats in de buitenlucht. Bij parkour overwin je hindernissen. Dit kan een muurtje of een trap zijn. Het is de bedoeling dat je de hindernis zo vloeiend en snel mogelijk neemt. Dat kan door een mooie sprong. Of door een salto. Het vergt veel techniek om de sport te beoefenen. Je verlegt ook je eigen grenzen. Padel is een mix van tennis en squash. Je kan het met twee of vier spelen. Je hebt een speciaal raket en een bal nodig. De bal moet de speelhelft van de tegenstander raken. Zonder dat de bal eerst de wand raakt. Je scoort pas een punt als je tegenstander de bal niet kan terugslaan.

Wandelen saai?
Veel gezinnen gaan wandelen en fietsen. Sommige kinderen vinden deze activiteiten saai. Maar je kan je wandeling ook pimpen! Wist je dat je wandelen kan combineren met een schattenjacht? Bij geocaching ga je op zoek naar een schat. Dat doe je aan de hand van gps-coördinaten op je telefoon. Soms moet je raadsels oplossen om het juiste coördinaat te vinden. Heb je de schat ontdekt? Dan haal je er een cadeautje uit. En stop je er een nieuwe verrassing in. Meestal is het iets kleins. Zoals een figuurtje of een sleutelhanger. Je vult ook het logboek in. Hopelijk heb ook jij de kriebels gekregen om een activiteit uit te proberen! 
Foto
Heb jij al van padel gehoord?
Foto
Oefen je sprongkracht met parkour! (Foto's iStock)
0 Reacties

Klap 08 - Dossier - Gevaarlijk of niet?

23/3/2021

0 Reacties

 
Foto
Foto iStock
Wanneer is iets gevaarlijk? Dat is een moeilijke vraag. Voor iedereen zal gevaar iets anders betekenen.

​Over sommige dingen zijn we het eens. Oog in oog komen te staan met een wilde leeuw is erg gevaarlijk. Hij zou je immers met huid en haar opschrokken. Maar sommige mensen vinden het al gevaarlijk als ze op een trapje staan. Terwijl anderen daar helemaal niks aan vinden. Gevaar betekent dus niet voor elke mens hetzelfde. Het is subjectief.

Zelfgezocht
Daarnaast is er nog een belangrijk verschil. Aan sommige vormen van gevaar kan je helemaal niks doen. Je kan niet voorspellen wanneer en waar een bliksem zal inslaan. Soms heb je gewoon dikke pech. Er zijn echter mensen die het gevaar zelf opzoeken. Ze houden van de kick die bij een activiteit hoort. Denk maar aan iemand die op een koord loopt. Spant hij het tussen twee gebouwen? En loopt hij erover zonder harnas? Dan zoekt hij het gevaar zelf op.
0 Reacties

Klap 08 - Dossier - Binnenshuis

23/3/2021

0 Reacties

 
Een huis beschermt je tegen slecht weer. Zoals felle wind of regen. Het is er warm. Het biedt je veiligheid. Toch schuilt er soms gevaar in een klein hoekje.

​Je ouders houden veel van je. Ze willen niet dat er je iets overkomt. Daarom leerden ze je als peuter allerlei dingen. Je mocht niet aan stopcontacten komen. Ook kleine voorwerpen in je mond steken mocht niet. Flessen met giftige producten stopten je ouders in een kast die op slot kon. Aan de trap kwam een hekje. Zo kon je niet naar beneden vallen. Nu je groter bent, blijft er gevaar. Maar nu ben je zelf in staat om het te ontwijken!
Foto
Foto iStock
0 Reacties
<<Vorige

    Klap Onlinekrant

    Hier kan je zo goed als alle artikels uit de Klap-magazines terugvinden. Enkel de kortste artikels en de doe-rubriek nemen we niet op.

    Wil je een artikel dat ontbreekt toch graag online lezen? Laat het ons weten en we vullen het aan.

    De nieuwste artikels staan steeds bovenaan. Via het zoekveld kan je op om het even welk woord uit een bericht zoeken.
    Naar KLASPAKKET

    Archief

    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Juni 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019

  • .
  • Artikel van de maand
  • Actuaquiz
  • Klap-poll
  • Kook of test je mee?
  • WIN WIN WIN
  • .................
  • Voor Klap-lezers
  • .................
  • Info voor leerkrachten
  • Klassetips
  • Klap-klaspakket
  • Begrijpend lezen met Klap en Kits
  • .................
  • Info voor kids (en hun ouders)
  • Klap bestellen
  • Contact