Klap
  • .
  • Artikel van de maand
  • Actuaquiz
  • Klap-poll
  • Lachen geblazen ...
  • Kook of test je mee?
  • WIN WIN WIN
  • .................
  • Voor Klap-lezers
  • .................
  • Info voor leerkrachten
  • Klassetips
  • Klap-klaspakket
  • Begrijpend lezen met Klap en Kits
  • .................
  • Info voor kids (en hun ouders)
  • Klap bestellen
  • Contact
  • .
  • Artikel van de maand
  • Actuaquiz
  • Klap-poll
  • Lachen geblazen ...
  • Kook of test je mee?
  • WIN WIN WIN
  • .................
  • Voor Klap-lezers
  • .................
  • Info voor leerkrachten
  • Klassetips
  • Klap-klaspakket
  • Begrijpend lezen met Klap en Kits
  • .................
  • Info voor kids (en hun ouders)
  • Klap bestellen
  • Contact
In één KLAP
alle nieuws
​over ons land
(en de rest van de wereld)

Klap 03 - Made in Belgium - Witloof

22/10/2020

0 Reacties

 
Elke dag maken ontdekkingen ons leven gemakkelijker.
Wist je dat heel wat uitvindingen Belgisch zijn?
Wij stellen elke maand een ontdekking en/of uitvinder aan je voor!
Naam: Frans Bresiers
Geboren: 24 oktober 1777
Geboorteplaats: Hoboken
Uitvinding: witloof

Frans Bresiers werkte graag in de tuin. In 1825 verhuisde hij naar Brussel. Daar werd hij hoofdtuinier van de Kruidtuin. Dat is een park in de hoofdstad. In het midden van het park werd een grote serre gebouwd. In de kelder hiervan kweekte Frans groenten.

Tuinier
Eerst kweekte Frans champignons in de kelder. Maar daarna ging hij op onderzoek. Er waren vast nog groenten die in het donker groeiden. Dus plantte hij cichorei. Als bij wonder ontwikkelde zich een groente: het witloof. De krop witloof zat vast aan de wortels van de plant.

Populair
Pas veel later, in 1867, werd witloof voor het eerst verkocht op de markt van Brussel. Men vond betere technieken om witloof te kweken. Daardoor werden de kroppen witloof groter. Zo werd de groente populairder. Witloof is in België de op één na meest gegeten groente. Een Belg eet gemiddeld zeven kilogram witloof per jaar. Ook in het buitenland is deze groente gegeerd. In Japan betalen ze vijf tot zes euro om één stronk witloof te proeven.

Witloof
Wit + loof = witloof. In de naam van deze groente zitten twee woorden verstopt. Loof betekent blad. Je kan dus afleiden dat dit een groente is met witte bladeren. Witloof wordt groen wanneer ze in contact komt met licht. Deze groente is erg gezond. Ze zit boordevol mineralen. Ze is gekend voor haar bittere smaak.
Foto
Foto Flickr - Hans Porochelt
Foto
Foto iStock
Wist jij dit?
Te bitter
Sommige mensen vinden witloof te bitter. Snijd het harde hart uit je stronk witloof. Dat is immers het meest bittere stuk.

Lekker!
Witloof kan je op verschillende manieren bereiden. Je kan het koud of warm eten. Maar de favoriet van velen is met ham in de oven!
Foto
Foto
Foto's iStock - Wikipedia
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Klap Onlinekrant

    Hier kan je zo goed als alle artikels uit de Klap-magazines terugvinden. Enkel de kortste artikels en de doe-rubriek nemen we niet op.

    Wil je een artikel dat ontbreekt toch graag online lezen? Laat het ons weten en we vullen het aan.

    De nieuwste artikels staan steeds bovenaan. Via het zoekveld kan je op om het even welk woord uit een bericht zoeken.
    Naar KLASPAKKET

    Archief

    Februari 2021
    Januari 2021
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Juni 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019

  • .
  • Artikel van de maand
  • Actuaquiz
  • Klap-poll
  • Lachen geblazen ...
  • Kook of test je mee?
  • WIN WIN WIN
  • .................
  • Voor Klap-lezers
  • .................
  • Info voor leerkrachten
  • Klassetips
  • Klap-klaspakket
  • Begrijpend lezen met Klap en Kits
  • .................
  • Info voor kids (en hun ouders)
  • Klap bestellen
  • Contact